Co je součástí základu dobrého webu

blog bwolf

Co je součástí základu dobrého webu

Než se vydáte na výlet, zvláště ten první, musíte pečlivě zvážit celou svou trasu, z bodu „A“ do bodu „B“. Musíte jasně porozumět tomu, jaké cíle sledujete a s jakými potížemi se na cestě setkáte. Čím více vše plánujete a předvídáte, tím menší je pravděpodobnost, že se setkáte s problémem.

Vývoj webových stránek není tak nebezpečný jako výlet do hor, ale stále riskujete možný neúspěch – od ztráty peněz až po ztrátu času, který je v dnešní době velmi důležitý.

Je nutné pečlivě přistupovat k první fázi vytváření webu. Stejně jako v případě cestování je důležité vypracovat plán na vytvoření webu a rozdělit ho na části nebo etapy, z nichž každá bude plnit své úkoly, a přiblížit je vytouženému cíli.

První věc, které musíte věnovat pozornost, je konečný cíl.

  • Co od webu očekáváte?
  • Co od něj potenciální návštěvníci očekávají?
  • Jaké je využití vašich stránek?
  • Proč by si uživatelé měli vybrat vaše stránky a ne stránky konkurence?
  • Proč je web jedinečný?

Otázek je mnoho a je třeba si na ně odpovědět hned na začátku práce. Je třeba mít na paměti, že stránka je vytvořena s konkrétním účelem, například k prodeji zboží nebo služeb, k reklamě knihy nebo k propagaci kandidáta ve volbách. V každém případě se budou taktiky, strategie a přístupy lišit.

K prodeji zboží budete s největší pravděpodobností potřebovat redakční systém, kterých je na trhu obrovské množství, od zcela zdarma až po velmi drahé a funkční systémy.

Webové stránky si můžete vytvořit sami, nebo můžete jít jinou cestou: najděte kompetentního programátora a objednejte si od něj web od začátku, čímž vytvoříte svůj vlastní jedinečný produkt. Tato varianta se od první liší nejen finančně, ale i dobou realizace. Každá možnost má samozřejmě svá pro a proti.

Výběr redakčního systému je jednou z nejdůležitějších voleb v první fázi tvorby webu. Pro budoucí web je také velmi důležité i jeho doménové jméno, které ovlivňuje výsledky vyhledávání. Pro nikoho není tajemstvím, že vyhledávač v první řadě zobrazí stránky registrované ve stejné zemi jako u uživatele a dokonce v jeho regionu či městě.

Důležitý je také název webu. Proto je výběr názvu webu a domény webu něco, čemu je nepochybně třeba věnovat velkou pozornost v první fázi práce. I když jste si vybrali správnou doménu a pěkné jméno, musíte se postarat o umístění webu na server a zajistit hosting.

Na trhu je obrovské množství různých hostingových společností, ale můžete jít svou vlastní cestou – zorganizovat si svůj osobní server a neplatit ostatním. V tomto případě budete potřebovat dobrého administrátora nebo minimální znalosti v organizaci serverů, například v operačním systému Linux. Tato volba je velmi důležitá, protože určí vaši budoucí strategii.

Při nákupu hostingu nebo organizování vlastního serveru existují určitě výhody a nevýhody. Například při platbě za hostingové služby nemusíte myslet na nákup serveru, viry a hackerské útoky, stejně jako platit za elektřinu a starat se o nepřetržité napájení. Můžete se soustředit na samotný tvůrčí proces a nezaseknout se v divočině světa serverů.

Nákup vlastního serveru zase otevírá neomezenou svobodu v akcích a příležitostech a také úplnou kontrolu nad všemi procesy.

Stručně řečeno, v prvním kroku byste měli mít krátké shrnutí vašich cílů s webem. Účelem je například informovat lidi o nádherné tělocvičně v Praze, přínosem je péče o zdravý životní styl pro obyvatele Prahy, název stránek je sportovnicentrumpraha, doména pro web je cz, hosting je placený, systém správy webu wordpress.

Jak vidíte, první fáze při tvorbě webových stránek je organizační, kde se píše plán a vypracovává strategie, a samotný proces je rozdělen do fází, které se provádějí postupně nebo paralelně, aby bylo dosaženo celkového cíle projektu.

Proto je nejdůležitější první krok. Další kroky při tvorbě webu a úspěšnosti projektu budou záviset na tom, jak se k tomu postavíte, zda vezmete v úvahu všechny body.