Rastrová grafika versus vektorová grafika

Rastrová grafika versus vektorová grafika

Co je to obrázek? Každý den si prohlížíme stovky prvků a druhů různého obsahu, včetně obrázků. Teď už nikdo nepřemýšlí o tom, odkud se objevují. Ale obrázky se mohou tvořit různými způsoby. Při tvorbě návrhu se používá rastrová a vektorová grafika. Rastrová grafika se hlavně využívá pro webový prostor a vektorová grafika pro tisk.

Rastrová grafika

V překladu z latiny rastrum se uvádí jako škrabadlo, hrábě. Tento typ grafiky se skládá z malých bodů, tedy pixelů. Obrázek můžete reprezentovat jako mozaiku. V rastrové grafice je důležitý vzorec: více buněk + malá velikost pixelů = kvalitnější obrázek.

Například vše vyobrazené na papíře je rastrový obrázek. Fotografie je také rastrová grafika. Kvalitní body (nebo pixely) nejsou na fotografii vidět. Pokud ale fotku zvětšíte, uvidíme každý z nich.

Rastrové obrázky nás každý den obklopují všude. Například fotografie a videa z Instagramu, tam, kde čtete zprávy, a obrázky, které vidíme na různých webech.

Vektorová grafika

Slovo vektor lze přeložit jako „průvodce“. Vektorový obrázek se skládá z obrysu a barvy. Tento typ grafiky je založen na matematických vzorcích, které definují rovné a zakřivené čáry a také barvu.

Tento způsob návrhu obrázku umožňuje změnu velikosti bez ztráty kvality. Ve vektorové grafice nejsou žádné pixely, všechny komponenty jsou jednoduché tvary a čáry.

Vektorová grafika se používá k vytváření písma, loga, animací a tisku, zejména při vytváření rozsáhlých projektů. Tento typ má široké využití.

Co vyhrává?

Výběr druhu grafiky musí být proveden na základě vašeho úkolu a konečného výsledku, který chcete vidět. Oba formáty mají svá pro a proti.

Rastrová grafika je nepostradatelná při přenosu realismu a barev, je schopna zprostředkovat nejsložitější barevné přechody. Při změně rozměru však obraz ztratí kvalitu.

Velikost vektorové grafiky je neomezená. Při změně měřítka nebude kvalita trpět. Vytvoření složité ilustrace však bude obtížnější.

A jak by pomyslný souboj dopadl? Nejspíš remízou! Při vytváření designových projektů je nejlepší kombinovat rastrovou i vektorovou grafiku. S kombinací těchto obou typů bude váš projekt kompletní a plnohodnotný.